Haber

Mars Rover Zhurong, Kızıl Gezegenin Alçak Enlemlerinde Su Kanıtı Buldu

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından yayınlanan, Tianwen-1 gezgini tarafından çekilmiş, Mars’ın yüksek çözünürlüklü bir görüntüsünün arşiv fotoğrafı, 4 Mart 2021. (Fotoğraf: via CNSA/Xinhua)

PEKİN, 1 Mayıs (Xinhua) — Science Advances’te bu hafta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Çin’in Mars gezgini Zhurong, kızıl gezegenin en sıcak bölgeleri olan alçak enlemlerde sıvı su olduğuna dair değerli gözlemsel kanıtlar sağladı.

Önceki çalışmalar, Mars’ta yüksek miktarda sıvı su olduğuna dair kanıtlar bulmuştu, ancak yoğun iklim değişiklikleri, çok düşük basınç ve su buharı içeriğiyle sonuçlanarak, sıvı suyun günümüz gezegeninde hayatta kalmasını zorlaştırdı. Bu nedenle bilim adamları suyun yalnızca katı veya gaz halinde var olabileceğini düşündüler.

Ancak NASA’nın Phoenix Mars iniş aracının robotik kolunda gözlemlenen damlacıklar, yaz mevsiminde Mars’ta yüksek enlemlerde sıvı tuzlu su çıkabileceğini kanıtladı. Birçok simülasyon, Mars’ın makul bölgelerinde kısa bir süre için sıvı su için uygun iklim koşullarının oluşabileceğini de göstermiştir. Bununla birlikte, gezegenin yüzey sıcaklıklarının en yüksek olduğu alçak enlemlerinde sıvı suya dair bir kanıt hâlâ yoktu.

Mars gezgini Zhurong’dan elde edilen bulgular bu boşlukları doldurdu.

Çin’in Tianwen-1 Mars keşif görevinin bir parçası olan Zhurong Mars gezgini, 15 Mayıs 2021’de gezegenin kuzey yarımküresindeki geniş bir ova olan Utopia Planitia’ya indi. Gezici yaklaşık 2 kilometre yol kat etti ve Dünya’ya gitmeden önce bir veri akışı gönderdi. uyku modu. Zhurong, Mars’ta alçak enlemlere sahip bir bölgeye indi.

Çin’in ilk Mars gezgini Zhurong’un iniş platformuyla selfie’si, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından yayınlandı, 11 Haziran 2021. (Fotoğraf: via CNSA/Xinhua)

Çin Bilimler Akademisi’ndeki 20’den fazla araştırmacıdan oluşan bir grup, o zamandan beri gezicinin kameraları ve dedektörleri tarafından elde edilen bilgileri, iniş alanındaki kum tepelerinin değişen yüzey özellikleri ve malzeme bileşimlerini incelemek için kullandı.

Grup, kum zirvelerinin yüzeylerinde kabuklar, çatlaklar, granülasyonlar, poligonal sırtlar ve şerit benzeri işaretler gibi bir dizi değerli morfolojik yapı buldu. Bilgi analizi, kum yüzey tabakasının hidrolize sülfat, hidrolize kum ve hidrolize demir oksit gibi mineraller açısından zengin olduğunu ortaya çıkardı.

Çin Bilimler Akademisi Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsü’nde araştırmacı olan Qin Xiaoguang, “Zhurong ve diğer Mars gezicilerinden alınan meteorolojik verilere göre, kum tepelerinin yüzey özellikleri, müteakip erimeyle oluşan sıvı tuzlu sudur. soğuk havalarda tuz içeren kum tepelerinin yüzeylerine düşen don ve kar ile ilişkili olduğunu bulduk.

Qin, kum tepelerinin yüzeyindeki tuzun don ve karın düşük sıcaklıklarda erimesine neden olarak sıvı tuzlu su oluşturduğunu belirtti. Tuzlu su kuruduğunda, çöken su ile karışan mineraller kum parçacıklarını bir araya getirerek kum yığınları ve kabuk oluşturur. Sonra kabuk küçülür ve çatlar. İşlem daha sonra tekrarlanarak kabuk yüzeyinde çıkıntılar ve şeritler oluşmasına neden olur.

Mars’ın Robinson projeksiyonu, 24 Nisan 2023. (Fotoğraf: via CNSA/Xinhua)

Araştırmacılar, Zhurong’un bulduğu kum tepelerinin yaklaşık 400.000 ila 1.4 milyon yıl önce oluştuğunu iddia ediyor. Bu dönemde yüksek ve alçak enlemler arasındaki su buharı değişimi, bölgedeki sıcaklıklar düştüğünde düşük Mars enlemlerinde nemli ortamların ve ardından tuzlu suyun sık sık oluşmasına neden oldu.

Qin, keşfin, yüzey sıcaklıklarının yüksek enlemlere göre nispeten sıcak ve yaşam için daha elverişli olduğu Mars’ın alçak enlemlerinde suyun sıvı halde bulunduğuna dair önemli kanıtlar sağladığını söyledi.

Keşif ayrıca, Mars gezicileri için gelecekteki keşif stratejilerinin tasarımına ilişkin içgörüler sağladı. Araştırmada araştırmacılar, bir zamanlar Mars yüzeyinde çeşitli enlemlerde tuzlu su bulunduğundan, gezegendeki yaşamı incelemek için gelecekteki görevlerde tuza dayanıklı mikroplara öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu