Haber

Sudan’daki çatışmalarda 100’e yakın sivil öldü

Sudan’da ordu ile paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasında Cumartesi günü çıkan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Sudanlı Doktorlar Sendikası bugün yaptığı açıklamada, Pazar günkü çatışmalar sonucunda ülkede en az 41 sivilin daha öldüğünü duyurdu. Böylece Sudan’da hafta sonu çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden sivil sayısı 97’ye ulaştı. Tabipler birliği, ülkedeki koşullar nedeniyle çok sayıda kişinin hastaneye kaldırılamaması nedeniyle gerçek ölü sayısının daha yüksek olabileceğine dikkat çekti. bölge.

Sendika ayrıca çatışmalarda yüzlerce kişinin yaralandığını bildirdi.

Sudan Doktorlar Birliği, çatışan taraflardan onlarca savaşçının öldüğünün düşünüldüğünü bildirdi.

Çatışmaların devam ettiği başkent Hartum’dan bildiren AFP muhabiri, bu sabah sokaklarda şiddetli patlamalar ve silah sesleri duyulduğunu söyledi.


Fotoğraf: Instagram @lostshmi, REUTERS aracılığıyla

Türkiye’den Sudan’daki vatandaşlarına çağrı

Türk Dışişleri Bakanlığı, Sudan’da yaşayan Türk vatandaşlarını evlerinde kalmaya devam etmeye çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ülkedeki hava sahası şu anda kapalı. Ülke genelindeki güvenlik durumu da bu aşamada seyahat için uygun değil.”

Çatışmaların nedeni

Sudan’da Genelkurmay Başkanı Abdulfettah el-Burhan’a bağlı ordu güçleri ile General Muhammed Hamdan Dagalu liderliğindeki HDG arasındaki çatışmalar Cumartesi gününden bu yana sürüyor.

Burhan ve Dagalu, Ekim 2021’de Sudan’da gerçekleşen ve ülkenin demokrasiye geçiş sürecini sona erdiren askeri darbeyi ortaklaşa yönetti. İki eski müttefik arasındaki gerilim, Sudan’da sivil iktidara geçiş planının bir parçası olarak SDG’nin orduya tam katılımını öngören reformdan kaynaklanıyor.

Sudan’da son aylarda siyasi partiler arasında gerçekleştirilen ve uluslararası kamuoyunun da desteğini alan müzakereler, ülkede demokrasiye geçiş umutlarını artırdı. Ancak ordu ile HDG arasındaki çatışmalar, tarafların olası bir siyasi angajmanını da geciktiriyor.

DW,AFP,AP/CO,HT

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu