Haber

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınladı

Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Başkanlığı Dezenformasyon Çaba Merkezi tarafından Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili 1-2 Mart tarihli Dezenformasyon Bülteni yayınlandı.

“600 bin Suriyeli İstanbul’a götürülüyor” başlıklı bültende, “Hatay’daki 659 yıllık St. Georgios Kilisesi’nin tarihi eser statüsünde olmadığı gerekçesiyle yıkılmasına karar verildi”, “Sınır Özellikle Hatay’ın siyasi nüfusunu deprem bahanesiyle değiştirmek için kapılar açıldı. Ses çıkaranlar saldırıya uğradı”, “İddiaya göre görüntüler Türkiye’de deprem bölgesinde kaydedildi”, “TPAO kazanma fırsatı sunuyor” Haftalık 10 bin TL şirket hissesi alıp satarak”, “Hatay Altınözü ilçesi Sarıbük mahallesindeki Firri Çiftliği’nde yaşayan 60 kişiye AK Parti üyesi olmadıkları için yardım yapılmadı”, “İskenderun’da yıkılan binaların enkazı düşüyor Sahilde” ve “Deprem bölgesine askeri uçak seferber edilmedi”.

Bir televizyon programında “600 bin Suriyeli İstanbul’a götürülüyor” tezinin doğru olmadığı belirtilen bültende, Göç İdaresi Başkanlığı’nın kamu kurumlarıyla bağlantılı olarak afet döneminde göç yönetimini kesintisiz olarak yürütmeye devam ettiği hatırlatıldı. , STK’lar ve uluslararası göç örgütleri.

Afet sürecinde mülteciler üzerinden oluşturulmaya çalışılan algının bir parçası olduğu aktarılan bültende, savunulduğu gibi bir göç ya da mülteci hareketinin söz konusu olmadığı vurgulandı.

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve habere konu olan bültende, “Hatay’da bulunan 659 yıllık Aziz Yorgo Kilisesi’nin kilise statüsünde olmadığı gerekçesiyle yıkıldığı” iddiası tarihi eser” de gerçekçi değil ve “İddia edilen kilisenin korunması ve kültür varlığı olarak tescillenmesi için tespit çalışması, 11 Şubat’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarınca yapıldı. Taşınmaz Kültür Varlıkları ve Korunması Gereken Alanların Tespiti ve Tesciline Dair Yönetmelik gereğince tespit edilen yapıya izinsiz müdahale yapılamaz.Çalışmaların ardından habere konu olan kilise aslına uygun olarak onarılacak. bilimsel yöntemler.” terimi yer aldı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bazı yayın organlarında yer alan bültende, “Hatay’ın siyasi nüfusunu özellikle deprem bahane edilerek değiştirmek amacıyla sınır kapıları açıldı. Bu gerçeği dile getirenler saldırıya uğradı” iddiası gerçeğe aykırı. olmadığını vurguladı.

Bültende, Türk Silahlı Kuvvetlerinin termal kameralar ve insansız hava araçlarıyla sınırı 7/24 izlediği hatırlatılırken, herhangi bir gelişigüzel hareket veya sınırı geçme girişimi olmadığı bildirildi.

Davacının daha önce emsal teşkil eden iddialarda bulunduğu ve daha sonra iddiasının doğru olmadığını beyan ettiği kaydedildi.

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, soğukta titreyen küçük bir kız çocuğuna ait görüntülerin “Türkiye’deki deprem bölgesinde kaydedildiği” iddiasına yer verilen bültende, tezin hatasız olmadığı, tezlerin çocukken Suriye’deki savaş görüntülerini kaydetmeye başladı ve halen Suriye’deki olayları sosyal medya hesabından duyurmaya devam ediyor. Çalışan Muhammed Necm’in 1 yıl önce YouTube kanalında paylaşım yaptığı belirtildi.

Videolarda, Suriye’deki kamplarda zorlu kış şartlarında hayata tutunmaya çalışan insanların dramının anlatıldığı belirtildi.

Dijital ortamda “para kazandıran” dolandırıcılıklar

Bazı sosyal medya hesaplarından Baykar Yönetim Kurulu Lideri Selçuk Bayraktar’ın fotoğrafıyla.

Paylaşılan bültende, “TPAO’nun şirket hisselerini alıp satarak haftada 10 bin TL kazanma fırsatı sunduğu” iddiasının gerçek dışı olduğu belirtilirken, “para kazanma” vaadiyle yürütülen dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunulduğu belirtildi. “Dijital medyada prestij olmamalı.

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan “Hatay Altınözü ilçesi Sarıbük mahallesindeki Firri Çiftliği’nde yaşayan 60 kişiye AK Parti üyesi olmadıkları için yardım yapılmadığı” iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, gerçeklerin gerçek olduğu belirtildi. jandarma ekiplerinin depremin ardından acilen söz konusu çiftliğe ulaştığı kaydedildi.

İddialar üzerine açıklama yapan çiftlik sakinlerinin, depremin ardından yetkililerin çadır, battaniye, giysi ve gıda malzemeleri getirdiklerini belirterek tezleri yalanladıkları belirtildi.

Manipülasyon içerdiği aktarılan haberde, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülere ilişkin “İskenderun’da yıkılan binaların enkazının sahile döküldüğü” iddiasına şu şekilde yer verildi:

“Görüntüdeki moloz yığını hemen yanında bulunan Eda Apartmanı’na ait. Cengiz Topel Caddesi’ndeki yapı enkazı arama kurtarma çalışmaları yapılabilmesi için kenara taşındı. Enkaz 109 bin geride kaldı. Soruşturma sürecinin hemen ardından İskenderun ilçesinde ‘çöplük alanı’ olarak belirlenen cezaevine, “Enkazın başka yerlerden getirilerek sahile döküldüğü iddiası asılsızdır.”

“Mehmetçik, 2 Mart itibarıyla 311 köye hava yardımı ulaştırdı”

Bir televizyon programında yer alan “Askeri uçaklar deprem bölgesine seferber edilmedi” iddiasının hatasız olmadığı belirtilen bültende, deprem bölgesinde, Hava Kuvvetlerine ait nakliye uçaklarının yanında; Transferin Kara Kuvvetlerine ait CH-47 tipi ağır nakliye helikopterleri ve AS-532 tipi helikopterlerle sağlandığı açıklandı.

Sisli ve karlı havaya rağmen askerlerin deprem bölgesine sevki ve acil yardım sevki için ilk iki günde yüzlerce sorti yapıldığı vurgulanan bültende, “Çevredeki hastanelere SH ile sıhhi tahliye gerçekleştirildi. -70 Deniz Şahin Helikopteri TCG GAZİANTEP’te konuşlu Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki helikopterler, 1 Mart 2 Mart itibarıyla Mehmetçik, Adana İncirlik’ten 4 bin 388 sorti yaparak 1 milyon 603 bin 35 kilogram yardım malzemesi taşıdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu